Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa z pulpetami inaczej :

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 25

Bardzo pożywna . Zupełnie inna pomidorowa . Dzieciaki to lubią . Syta .

Pomidorowa z pulpetami inaczej :

Składniki:

Pomidorowa z pulpetami inaczej :

 

  • 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, lub wołowe )
  • 2 marchewki duże
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • 2 Bulionetki drobiowe Knorra ( lub kostki rosołowe drobiowe )
  • 1 jajko( małe )
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 4 porcje ugotowanego makaronu ( użyłam makaronu Farfale )
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w soku
  • 1 mały przecier pomidorowy 30 %
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z pulpetami inaczej :
Marchew , pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Por pokroić w pół plasterki .Warzywa włożyć do garnka , zalać wodą , dodać Bulionetki i doprowadzić do wrzenia.
Mięso zmieszać z jajkiem, kaszą manną i koperkiem .Doprawić solą , pieprzem i majerankiem .Formować małe pulpeciki ( ok 24 sztuk ) i wrzucać na wrzątek.
Gotować ok 30 minut.
Pomidory pelati wyjąć z puszki i pokroić na kawałki .Wrzucić do zupy razem z sosem. Dodać rozprowadzony zupą przecier pomidorowy i zagotować .
Doprawić do smaku pieprzem mielonym i szczyptą cukru.
Podawać z porcją makaronu, posypaną natką pietruszki