OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pomidorowa z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mimo ,że zupa jest banalna w przygotowaniu, znana każdemu, to z pewnością każdy inaczej ją przyrządza. Dzielę się moim przepisem na pyszną zupkę.

Pomidorowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z ryżem

 

  • 2 udka z kurczaka
  • Korzeń pietruszki
  • Natka pietruszki
  • Pół marchewki
  • Kawałek selera
  • sól, pieprz
  • 400g koncentratu pomidorowego
  • woda
  • 150g ryżu

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z ryżem
Udka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na palnik. Dajemy 1,5 łyżeczki soli, odrobine pieprzu. Wkładamy obrane warzywa. Seler, pietruszkę i marchew warto naciąć w kilku miejscach, by jak najwięcej smaku dostało się do wywaru. Dodajemy natkę pietruszki (zostawiając osobno kilka listków). Doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zacznie się gotować, zostawić garnek na wolnym ogniu, do godziny czasu. Następnie wyciągnąć ugotowane mięso i warzywa, a wywar przecedzić do mniejszego garnka. Zagotować. I stopniowo dolewać zimną wodę (ok 1l).

Gdy zacznie wrzeć, przełożyć warzywa, dodać pozostawioną świeżą natkę. Pogotować chwilę. Doprawić do smaku. Dodać koncentrat , dokładnie wymieszać.

Gotować ok 10 min. Wsypać ryż i gotować kolejne 20 min.
Pomidorowa z ryżem
udka zalewamy zimną wodą i dodajemy warzywa, solimy
Pomidorowa z ryżem
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 1h
Pomidorowa z ryżem
przecedzamy wywar, doprowadzamy do wrzenia stopniowo dolewając wodę
Pomidorowa z ryżem
dodajemy koncentrat pomidorowy , gotujemy