jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowa z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

U mnie w domu pomidorowa króluje wśród zup. Jest uwielbiana przez wszystkich. Oto inna jej odsłona o równie ciekawym i pysznym smaku:).

Pomidorowa z serem pleśniowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorowa z serem pleśniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z serem pleśniowym
Umyte i osuszone pomidory nacinamy, delikatnie posypujemy solą i pieczemy około 30 minut w 180°C. Kiedy dęba upieczone zdejmujemy z nich skórkę.Następnie obieramy marchew i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnczku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej marchew. Smażymy marchew do momentu jak stanie się miękka. Całość zalewamy wodą. Następnie dokładamy pomidory, pokrojone listki bazylii. Zawartość garnka gotujemy razem około 5-10 minut. Przed końcem dokładamy ser- pokrojony w kostkę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.Zupę ponownie stawiamy na gazie i zagotowujemy. tak przygotowana porcjujemy na talerze, dekorujemy kawałkami sera oraz kleksami wykonanymi z śmietany.
Pomidorowa z serem pleśniowym
Pomidory nacinamy,m układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy
Pomidorowa z serem pleśniowym
Składniki zupy na gazie gotujemy do miękkości.

Tagi:

sery ser pomidory