iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pomidorowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupa pomidorowa z dodatkiem klopsików, soczewicy i makaronu to sycące danie na obiad po talerzu takiej zupy nie potrzebne już drugie danie.

Pomidorowa z soczewicą

Składniki:

Pomidorowa z soczewicą

 

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 słoik 340 gram przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy

dodatkowo:

  • dowolny makaron

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z soczewicą
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, następnie dodać 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej uformować malutkie klopsiki.

Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy.

Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew.

Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem. Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić. Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.