SUPERPRZEPIS

Pomidorowe bułki z patelni

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Pomidorowe bułki z patelni Więcej zdjęć (5)

To pieczywo jest przykładem, że można wyczarować świeże bułeczki nie używając do tego celu piekarnika. Dzięki dodatkowi koncentratu zyskują ciekawy smak i piękny wygląd!

Składniki:

Pomidorowe bułki z patelni

 

  • Składniki na około 12 sztuk:
  • ok 0,5 kg mąki chlebowej typ 750,
  • 100 gram koncentratu pomidorowego,
  • ok 270 ml letniej wody,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe bułki z patelni
W wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki. Uzyskany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie do miski odmierzamy pozostałą mąkę, koncentrat, olej, sól, bazylię. Do przygotowanych składników wlewamy rozczyn. Całość mieszamy, ewentualnie dodając jeszcze odrobinę wody (wszystko zależy od rodzaju, wilgotności koncentratu). Ciasto zagniatamy około 10-15 minut. Gotowe przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Toczymy wałek i dzielimy go na ok 12 części. Z każdej części w dłoniach formujemy podłużne bułeczki. Bułeczki pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia, po czym układamy je po 3 na patelnie grillową ( u mnie tyle się mieściło). Patelnie przykrywamy pokrywką i „smażymy, pieczemy” bułeczki (bez tłuszczu) na najmniejszym ogniu po ok 7 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Nakładamy kolejne porcje!
Pomidorowe bułki z patelni
Do przygotowanych składników dodajemy rozczyn
Pomidorowe bułki z patelni
Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Pomidorowe bułki z patelni
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, formujemy bułeczki
Pomidorowe bułki z patelni
Bułeczki pieczemy na patelni grilowej z obu stron

Tagi:

bułki