SUPERPRZEPIS

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5
Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu Więcej zdjęć (2)

Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak.

Składniki:

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

 

  • 1 kg ugotowanego ryżu
  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 mała puszka kukurydzy

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

ETAP 1:

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce.

Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry i przekroić na dwie części. Włożyć do marynaty i wymieszać obtaczając dokładnie kawałki kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny, można też zamarynować kurczaka na całą noc.

ETAP 2:

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu.
Do ryżu dodać odciśniętą cukinię i kukurydzę.

Pół jednej cukinii pokroić w plasterki, a resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżką soli. Kiedy puści sok przepłukać zimną wodą na sicie. Cukinię pokrojoną w plasterki odłożyć, a resztę odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego ryżu razem z kukurydzą. Wymieszać przyprawiając pieprzem i solą.

Naczynie do zapiekania (23 x 30) nasmarować olejem i wyłożyć ryż z warzywami. Na wierzch ułożyć obok siebie kawałki kurczaka polewając całość pozostającą marynatą. Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać.

Smacznego