EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pomidorowe ogórki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Pomidorowe ogórki

Składniki:

Pomidorowe ogórki

 

  • 2,5 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 oleju
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Pomidorowe ogórki

Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny.

Po tym czasie odlać sok a ogórki powkładać ciasno do słoików.  Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować 15-20 minut.


Tagi:

ogórki