jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowe risotto ze słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tak przygotowane risotto można odgrzewać w mikrofali. Smakuje jednak także na zimno. Robi je się szybko, jest smaczne i sycące. Nietypowy, przyjemny smak daje słonecznik, o którym nie możemy zapomnieć

Pomidorowe risotto ze słonecznikiem

Składniki:

Pomidorowe risotto ze słonecznikiem

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka ryżu,
  • oliwa
  • Koncentrat pomidorowy,
  • Puszka zielonego groszku ( lub szklanka groszku świeżego ugotowanego)
  • 1 garść słonecznika,
  • Ząbek czosnku,
  • ½ kostki rosołowej,
  • Pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe risotto ze słonecznikiem
W dwóch szklankach podgrzanej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. gdy woda zaczyna się gotować dodajemy do niej oliwę oraz zasypujemy ja ryżem. Ryz gotujemy na sypko.W trakcie kiedy ryz nam "dochodzi" na patelni umieszczmy koncentrat pomidorowy. Delikatnie go podgrzewami, a następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, słonecznik oraz groszek. Składniki podgrzewamy razem. Do podgrzanych składników dodajemy ryż. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy.