nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pomidorowe śledzie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyraziste w smaku śledzie pyszne nie tylko na Wigilię, mają smaczny, specyficzny słodko - słony posmak.

Pomidorowe śledzie z rodzynkami

Składniki:

Pomidorowe śledzie z rodzynkami

 

  • 6 filetów, płatów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 50g rodzynków
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny mielony

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe śledzie z rodzynkami
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie (ja moczyłam je ponad godzinę zmieniając przy tym 2 krotnie wodę). W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej rodzynki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i przez chwilę jeszcze razem podgrzewać na bardzo małym ogniu doprawiając pieprzem do smaku. Patelnię z podsmażonymi składnikami odstawić do przestygnięcia. Wymoczone śledzie pokroić w dość sporą kostkę. Śledzie wymieszać z wystudzoną zawartością patelni, po czym całość przełożyć do słoiczka lub pojemnika. Dobrze dać tym śledziom kilka godzin na wydobycie smaku, najlepsze będą dzień po przygotowaniu.