jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowe żeberka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pikantne żeberka i pomidory to pyszne połączanie. Jeśli całość przełamiemy słodyczą ananasa otrzymujemy pyszne danie. POLECAM!!!

Pomidorowe żeberka z ananasem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowe żeberka z ananasem

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych,
  • ¾ opakowanie ananasów z puszki,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
  • szczypior do posypania

Sposób przygotowania:

Pomidorowe żeberka z ananasem

ETAP 1

Pomidorowe żeberka z ananasem
Przygotowane żeberka oprószamy przyprawami

Umyte i osuszone żeberka dzielimy na porcje i oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 2

Pomidorowe żeberka z ananasem
żeberka obsmażamy z każdej strony

W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy żeberka i dokładnie je obsmażamy.

ETAP 3

Pomidorowe żeberka z ananasem
Cebulę i czosnek rozdrabniamy

Między czasie cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.

ETAP 4

Pomidorowe żeberka z ananasem
Do obsmażonej cebuli dodajemy przecier pomidorowy

Obsmażone żeberka wyjmujemy, a na ich miejsce wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zrumieni zalewamy ją przecierem pomidorowym i oraz około 0,5 szklanką soku z ananasów.

Przecier chwile gotujemy, by delikatnie zredukować ilość płynu.

ETAP 5

Pomidorowe żeberka z ananasem
Żeberka dusimy do miękkości

Następnie dodajemy do niego zrumienione żeberka. Całość przykrywamy i dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie duszenia danie doprawiamy do smaku.

Pod koniec do całość dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojone plasterki ananasa. Gotowe.