jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowe żeberka z fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To pyszna i sycąca potrawa! Jeśli chcemy sobie je bardziej uprościć można do jego przygotowania użyć gotowej fasolki z puszki.

Pomidorowe żeberka z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowe żeberka z fasolą

 

  • Składniki na 4-5 porcji:
  • 90 dag żeberek wieprzowych,
  • 1 szklanka drobnej fasolki,
  • ¾ litra przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ok 1,5 łyżeczki majeranki,
  • sól do smaku,
  • papryka do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1 duża cebula biała lub dwie mniejsze,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe żeberka z fasolą
Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia. Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje. Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Pomidorowe żeberka z fasolą
Żeberka nacieramy przyprawami i odstawiamy do chłodu
Pomidorowe żeberka z fasolą
wcześniej namoczony groch gotujemy do miękkości
Pomidorowe żeberka z fasolą
Na zrumienionej cebulce obsmażamy żeberka
Pomidorowe żeberka z fasolą
Obsmażone żeberka podlewamy stopniowo przecierem pomidorowym