marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pomidorówka na ostro z czuszką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotować wywar mięsno-jarzynowy,czuszkę przekroić,usunąć nasiona,posiekać i obgotować w wywarze.Dodać koncentrat,zawiesinę.Doprawić.

Pomidorówka na ostro z czuszką.

Składniki:

Pomidorówka na ostro z czuszką.

 

  • 1 korpus z kury,
  • sztuka włoszczyzny(por,marchew,korzeń pietruszki),
  • 2-3 bulionetki drobiowe lub warzywne,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • śmietanka "Łowicka" do zup i sosów,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 kulki ziela angielskiego,
  • 2 czuszki,
  • 1 średnia cebula,
  • natka pietruszki do posypania,
  • 1l.wody,
  • sól,
  • zawiesina z mąki i zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Pomidorówka na ostro z czuszką.
Wlać do dużego garnka wodę,włożyć korpus oraz oczyszczone,pokrojone i umyte jarzyny.Dodać listki laurowe i ziele angielskie,gotować z godzinę,a międzyczasie umyć i przekroić czuszki w różnych kolorach-czerwoną i żółtą,usunąć z nich nasiona i posiekać.Korpus po obgotowaniu wyjąć i odcedzić nad garnkiem,przełożyć na talerz,a włoszczyznę wyjąć łyżką cedzakową i posiekać jak trochę ostygną i ponownie wrzucić do garnka.Dodać bulionetki dla wzmocnienia smaku,przygotować zawiesinę z mąki i zimnej wody,roztrzepując ją widelcem.Najpierw dodać koncentrat,zamieszać i pogotować z 10-15 min.Dodać zawiesiny,a potem śmietanę(ja nie dodaję),hartując ją osobno w 1/4 zupy w garnuszku,aby się nie zwarzyła.Wlać do garnka z zupą próbkę śmietany,potem dodać nieco więcej.Pod koniec wyłączyć palnik i doprawić zupę solą i pieprzem,przedtem próbując ją.Nalewać i podawać z makaronem i posypać natką siekaną.