p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pomidorówka wg Joli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z rosołu, który został z niedzieli można zrobić pomidorówkę

Pomidorówka wg Joli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorówka wg Joli

 

  • 1 litr rosołu
  • 1 puszka pomidorów w puszce z ziołami
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 1 kiełbasa
  • 1 filiżanka makaronu gwiazdki
  • śmietana do zup

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka wg Joli
Zagotowujemy rosół z niedzielnego obiadu, wlewamy do niego całą puszkę pomidorów krojonych z ziołami, połowę koncentratu pomidorowego, dodajemy 2 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy filiżankę drobnego makaronu typu gwiazdki i gotujemy na małym ogniu. Jako, że mięso zostało wykorzystane do zrobienia kurczaka w potrawce, więc postanowiłam dodać do zupy pokrojoną w kostkę kiełbasą, aby moi panowie nie powiedzieli, że mają dietetyczną zupkę;) Dodatkowo zagęściłam ją skrobią kukurydzianą wymieszaną w 100 ml śmietany. Gdy zupka była gęściejsza a makaron ugotowany rozlałam zupę do filiżanek. Na powierzchni zrobiłam małe paski ze śmietany do zup, a następnie patyczkiem do szaszłyków zrobiłam ozdobne zygzaki, udekorowałam zupę dodatkowo świeżą bazylią.
Pomidorówka wg Joli
Bazą do pomidorówki był rosół z niedzielnego obiadu
Pomidorówka wg Joli
Do przygotowania potrzebujemy m.in. pomidorów z puszki, konentratu, kiełbasy i drobnego makaronu