Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczenie mięsa w gotowym pergaminie z przyprawami to tylko złudne wrażenie, że jemy bez tłuszczu. Jeśli chcemy naprawdę jeść zdrowo, zróbmy to w zwykłym papierze .

Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie

 

  • 4 średnie filety z kurczaka
  • 0,5 szklanki orzechów ziemnych (niesolonych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami
  • szczypta soli
  • czarny pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie
Od czystych filetów odcinamy polędwiczki, są dość luźno połączone z piersią i później nam się będą pałętać. Każdy filet dziurawimy dość gęsto widelcem. Orzechy mielimy lub ucieramy, możemy również użyć masła orzechowego.Koncentrat, orzechy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku mieszamy razem i odstawiamy na 10 min .Z pergaminu do pieczenia ucinamy paski, aby swobodnie można było zawinąć w nie filet. Później już tylko szczelnie pakujemy i odkładamy na około godzinę w chłodne miejsce. Można piec w piekarniku, ale równie dobrze można piec na suchej patelni. Pieczemy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu pod przykryciem.Po kilku minutach obracamy na drugą stronę, a wykałaczką robimy dziury w papierze, aby nadmiar płynów mógł swobodnie odparować lub wypłynąć. Po upieczeniu zostawiamy w papierze na jakieś 10 minut.
Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie
Składniki na marynatę mieszamy razem i odstawiamy na chwilę aby sobą przeszły.
Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie
Na papierze rozprowadzamy marynatę, plama ma być dwa razy większa niż mięso.
Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie
Mięso zawijamy dość szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pomidorowo-orzechowy kurczak w pergaminie
Można piec w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem.