edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wprawdzie sałatkę przygotowałam na niedzielne śniadanie, ale z powodzeniem może stanowić obiadową przystawkę.

Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli

 

  • Kilka pomidorów – ilość zależna od ich wielkości
  • SAŁATKA:
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 białej papryki
  • 3 jajka
  • mała cebulka cukrowa
  • kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony ogonków, delikatnie wydrążyć łyżeczką miąższ (można go wykorzystać do innej potrawy). Mięso ryby oddzielić od kręgosłupa, dokładnie oczyścić z ości, podzielić na kawałki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i opłukany koperek posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wnętrza pomidorów oprószyć solą, wypełnić sałatką ugniatając ją łyżeczką.
Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli
Mięso ryby oddzielić od kręgosłupa, dokładnie oczyścić z ości, podzielić na kawałki.
Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli
Dodać pokrojone w drobną kosteczkę papryki.
Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli
Dodać pokrojone jajko i posiekany koperek.
Pomidory faszerowane sałatką z wędzonej makreli
Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.