Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pomidory kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomidory podawać do mięsa, sałatek.

Pomidory kiszone

Składniki:

Pomidory kiszone

 

Sposób przygotowania:

Pomidory kiszone
Pomidory podobnej wielkości umyć. Dno garnka kamiennego wyłożyć baldachem kopru i układać ściśle pomidory jeden obok drugiego. Warstwy pomidorów przekładać liśćmi wiśni i porzeczki. Między warstwy dodawać obrany i podzielony na małe cząstki czosnek. Ugotować zalewę z wody i soli, przestudzić. Pomidory zalać powoli zalewą. Przykryć talerzykiem i obciążyć. Odstawić w ciepłe miejsce do ukwaszenia. Po kilkunastu dniach przenieść w chłodne miejsce.