Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pomidory nadziewane fetą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kto lubi bazylię niech jej sobie nie żałuje, pomidory, majonez i bazylia to świetni kompani, a feta swoją słonością tylko podkreśla ich walory. Można z nich zrobić przystawkę, jednak najlepiej smakuję tak zwyczajnie z kromką świeżego chleba.

Pomidory nadziewane fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory nadziewane fetą

 

Sposób przygotowania:

Pomidory nadziewane fetą
Fetę, majonez resztę składników oraz połowę szczypiorku miksujemy razem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy drugą połowę szczypiorku i mieszamy łyżką aby ładnie rozłożył się w paście. Pomidorom ścinamy główki i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Aby się pozbyć nadmiaru soku, obracamy każdego otworem do dołu, chwilę tak zostawiamy i dopiero napełniamy. Zaraz po zrobieniu masa jest rzadka, jednak gdy chwilę po stoi dość mocno stężeje.
Pomidory nadziewane fetą
Czysty szczypiorek dość drobno kroimy i dzielimy na pół.
Pomidory nadziewane fetą
Do fety dodajemy wszystkie składniki i mikujemy.
Pomidory nadziewane fetą
Do gotowej masy dodajemy resztę szczypiorku.
Pomidory nadziewane fetą
Pomidorom ścinamy główki i delikatnie wydrążamy.