Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pomidory nadziewane tuńczykiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przed zapiekaniem pomidory można posypać tartym żółtym serem.

Pomidory nadziewane tuńczykiem.

Składniki:

Pomidory nadziewane tuńczykiem.

 

  • 4 szt pomidory,
  • 1 puszka tuńczyk w sosie własnym,
  • 1/2 szkl kukurydza marynowana,
  • 4 łyżki bułka tarta,
  • 1 szt jajko
  • 2 szt cebula dymka,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Pomidory nadziewane tuńczykiem.
Podobnej wielkości pomidory umyć, osuszyć, odkroić górną część, łyżką wydrążyć miąższ. Do naczynia włożyć drobno posiekaną cebulę razem ze szczypiorem,odsączonego z zalewy tuńczyka, wydrążony miąższ z pomidorów, odsączoną kukurydzę, 4 łyżki bułki tartej, ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić pomidory, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut w temp 180 stopni.