Pomysły na dania z zielonymi warzywami

  • 3

Zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, brukselka są niskokaloryczne oraz zawierają dużo witaminy C i magnez. Warto, aby znalazły się w naszej codziennej diecie. Odkryjcie smaczne przepisy na zielone dania!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pomysły na dania z zielonymi warzywami
fot. Fotolia
Jak w smaczny i prosty sposób przemycić "zielone i zdrowe" do dań dla małych i dużych smakoszy? Na to pytanie smaczną i zdrową odpowiedź znalazła marka Fit&Easy wraz z Julitą Strzałkowską z Wrzącej Kuchni. Odkryjcie przepisy na zielone, zdrowe i bardzo smaczne potrawy!

Rukola Zielona pancakes

Zielone pancakes z owocami (porcje 16-18 sztuk)

Składniki:

• 2 ¼ kubka mąki orkiszowej
• 1 kubek Szpinaku Fit&Easy
• 30 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie ksylitolu, dzieci powyżej 3 roku)
• 350 ml maślanki
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
• ulubione owoce sezonowe

Sposób przygotowania:
W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańcz należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, całość ponownie zmiksować do połączenia składników.

Dużą patelnię rozgrzać (przed smażeniem pierwszych placków można lekko wysmarować ją oliwą z oliwek) nakładać średniej wielkości porcje ciasta, smażyć na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków powietrza. Przerzucić na druga stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe pancakes podawać z owocami sezonowymi, ewentualnie polane miodem lub syropem klonowym.

Ananasowe szaszłyki

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym (4 porcje)

Szaszłyki:
• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego, gotowego z butelki
• ząbek czosnku
• 1 łyżeczka posiekanej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

Puree
Składniki:
• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek Jarmużu Fit&Easy
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyżeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, najlepiej odstawić do lodówki na 30 minut. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć.

Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwilę przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwilę podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolita masę, jeśli będzie zbyt gęsta dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).

Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut. Szaszłyki podawać z zielonym puree.

Spaghetti

Spaghetti z pesto jarmużowym (4 porcje)

Składniki:

• 150 g umytego Jarmużu Fit&Easy
• ½ kubka uprażonych na suchej patelni nerkowców
• ½ kubka natki pietruszki
• 80 ml oliwy z oliwek
• 20 g parmezanu
• sok z połówki cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka miodu
• sól do smaku
• 1 opakowanie spaghetti 500 g
• 60-100 ml wody w zależności od preferowanej konsystencji pesto

Sposób przygotowania:
Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca, lekko zblendować, całość wymieszać.

Makaron ugotować al dente, przełożyć na talerz, dodać pesto z jarmużu, posypać tartym parmezanem.