marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Poncz kawowo-śmietankowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kawę zalać wrzątkiem w garnku,odstawić aż się zaparzy.Przecedzić przez sito do rondla.Wlać rum i cukier,mieszając ciągle.Przelać do szklanek

Poncz kawowo-śmietankowy.

Składniki:

Poncz kawowo-śmietankowy.

 

  • 1/2 l.gorącego naparu kawowego,
  • 150 g.cukru białego lub trzcinowego,
  • 1/2 l.rumu białego lub brązowego,
  • 60 ml.winiaku lub nalewki,
  • 250 ml.bitej śmietany.

 

Sposób przygotowania:

Poncz kawowo-śmietankowy.
Wsypać 3-4 łyżeczki kawy naturalnej mielonej do garnuszka i zag-
-otować wrzątek i zalać nim kawę.Odstawić,by się zaparzyła,a następnie przecedzić napar przez sitko do drugiego garnka,a fusy wyrzucić do kosza.napar podgrzewać na małym ogniu,wlać rum,nalewkę lub winiak,wsypać cukier.Mieszać,aż się rozpuści,ale nie dopuszczać do zagotowania się ponczu.Zdjąć garnek z ognia i wlewać do szklanek poncz,wkładając do każdej z nich łyżeczkę,co
zapobiega pęknięciu.Podawać poncz z porcjami bitej śmietany.