joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Poncz z herbaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dozwolone od lat 18 ;-))))))))))))))))

Poncz z herbaty

Składniki:

Poncz z herbaty

 

  • Pół litra wody gazowanej
  • Pół litra półwytrawnego wina musującego
  • Pół szklanki cukru
  • 3 cytryny
  • łyżka herbaty liściastej- najlepiej czarnej
  • 7 łyżek koniaku
  • 4 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Poncz z herbaty
1. Herbatę zalewamy szklanką gotującej się wody i parzymy maksymalnie 5 minut. Rozpuszczamy w niej cukier, studzimy i starannie odcedzamy. 2. Sparzamy cytryny. Jedną kroimy na ćwierć plasterki, z pozostałych wyciskamy sok. Mieszamy z rumem, koniakiem i przygotowaną wcześniej herbatą. Schładzamy. 3. Do ostudzonego napoju wlewamy wodę gazowaną i wino musujące. Wkładamy pokrojoną cytrynę. Jeśli ktoś chce można dodać kostki lodu:) Słyszałam że można cytrynę zastąpić pomarańczą a rum i koniak anyżówką ale tego sposobu jeszcze nie próbowałam:) Jeśli ktoś robił poncz herbaciany z pomarańczą niech napisze mi czy warto spróbować:)