martamp

martamp

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ponczowa baba wielkanocna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Wilgotna, aromatyczna - taka jest baba ponczowa. Kto nie próbował - musi spróbować. Potem w każde święta będzie powtarzał wypiek ;)

Ponczowa baba wielkanocna

Składniki:

Ponczowa baba wielkanocna

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • otarta skórka i sok z połowy cytryny
  • 50-70 ml rumu - najlepiej ciemnego

 

  • Lukier:
  • 1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ponczowa baba wielkanocna
Na początku musimy przygotować zaczyn. W tym celu drożdże należy pokruszyć, dodać pół łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mąki - rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka. Zaczyn powinien być konsystencji gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło o temperaturze pokojowej ucierać, dodając stopniowo po 3 łyżki cukru i żółtko. Do utartego masła zaczyn z drożdży, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Na koniec dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Ciasto wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Gdyby babka mocno się rumieniła, należy przykryć ją papierem lub folią do pieczenia,PONCZ: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Odstawić syrop do schłodzenia. Po schłodzeniu dodać rum. Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć obficie ponczem. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową.