aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Popapraniec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały 3 smakowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym. Być może nie wygląda tak ładnie, ale smakuje cudownie.

Popapraniec z galaretką

Składniki:

Popapraniec z galaretką

Biszkopt

  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4-1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki. maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Budyń

Dodatkowo

  • 250 g masła
  • 400 g dżemu jagodowego
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Popapraniec z galaretką

ETAP 1:

Popapraniec z galaretką

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij. Mąkę przesiej przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj z pianą.

Na koniec dodaj olej i jeszcze raz całość przemieszaj. Masę podziel na 3 części. Do 1 części dodaj mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki kokosowe.

Każdą z mas delikatnie wymieszaj i przełóż na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek).

Piecz 30 min w 180 C. Gotowe ciasto ostudzimy i przekrój na 2 części .

ETAP 2:

Mleko na budyń przelej do garnka zostawiając ok 1/4 na wymieszanie z pozostałymi składnikami. W osobnym kubeczku wymieszaj (najlepiej mikserem) mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko.

Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.

Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.



Przełożenie:

biszkopt-1/2 masy- dżem jagodowy - biszkopt - 1/2 masy - dżem jagodowy - galaretka