pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

gulasz rodem z kuchni węgierskiej

Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku

 

  • udziec wołowy 50 dag
  • papryka zielona świeża 2
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • pomidor 1
  • sól do smaku
  • smalec 2 łyżki
  • kadarka 100 ml

Sposób przygotowania:

Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku
Udziec wołowy kroimy w plastry, następnie w paski by na końcu otrzymać niewielką kostkę (5x5[mm]). Na patelnie rozpuszczamy 2 łyżki smalcu. Podgrzewając patelnię na średnim ogniu wrzucamy wołowinę. Smażymy mieszając kilka minut. Gdy mięso stanie się brązowe dodajemy pokrojoną również w malutką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. W momencie gdy poczujemy przyjemny aromat smażonego czosnku wsypujemy paprykę słodką mieloną. Mieszamy i po około minucie wlewamy kadarkę. Ogień pod patelnią zmniejszam na minimalny. Dokładamy jeszcze papryki zielone i pomidora. Ponownie mieszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Tak przyrządzony gulasz podałem z kluskami csipetke. Smacznego.
Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku
Udziec wołowy kroimy w dość małą kostkę
Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku
Do smażącego sięmięsa i cebuli wsypujemy słodką paprykę
Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku
Do smażącego się mięsa wlewamy kadarkę
Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku
Pod koniec dodajemy zieloną paprykę i pomidora