iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Porosołowe knedle

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z dnia wcześniejszego zostały mi ziemniaki i mięso z rosołu więc postanowiłam zrobić na obiad takie knedle, wyszły pyszne.

Porosołowe knedle Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porosołowe knedle

 

  • ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • około 30 dag mąki pszennej
  • Farsz:
  • 20 dag gotowanego mięsa drobiowego u mnie z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Porosołowe knedle
Ziemniaki dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie ciasto jak na kopytka w razie potrzeby dodać więcej mąki. Farsz: Mięso drobiowe drobno posiekać, ale nie mielić na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kawałeczki mięsa i drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem tak troszkę na pikantnie po wystudzeniu mięso wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki żółtym serem. Z ciasta utoczyć cienki wałek i pociąć na około 5 cm porcje z każdej uformować placuszek na środku ułożyć porcję farszu i zlepić.W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i do gotującej się wody wkładać knedle, gotować do wypłynięcia, a następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, podawać gorące polane tłuszczem i dowolną sałatką.
Porosołowe knedle
Do miesa i cebuli dodać ser i całość wymieszać.
Porosołowe knedle
Ciasto podzielic na porcje po nałożeniu farszu zlepić.
Porosołowe knedle
Knedle gotować w osolonej wodzie do wypłyniecia.