mariolka.z

mariolka.z

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Portugalskie lulas recheadas (faszerowane kalmary)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalmary faszerowane ryżem, krewetkami i warzywami, zapiekane w pomidorowym sosie z dodatkiem białego wina.

Portugalskie lulas recheadas (faszerowane kalmary)

Składniki:

Portugalskie lulas recheadas (faszerowane kalmary)

 

  • 600 g tub kalmarów oczyszczonych (mogą być mrożone)

 

  • Farsz
  • ½ opakowania włoszczyzny paski Hortex
  • ½ szkl. ryżu arborio
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl bulionu
  • 250 g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone)
  • oliwa z oliwy do smażenia
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól do smaku

 

  • Sos
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ewentualnie gałązka pomidorów koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

Portugalskie lulas recheadas (faszerowane kalmary)
Kalmarom usunąć macki (zachować je). Krewetki rozmrozić i osączyć. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, czosnek i cebulę posiekać. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu,wlać oliwę, dodać paprykę oraz cebulę. Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 minuty, dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę. Wsypać włoszczyznę. Poddusić kilka minut. Następnie wlać pomidory i smażyć przez 2 minuty. Dodać słodką i ostrą paprykę, wlać wino oraz bulion, doprawić. Gotować na większym ogniu przez około 3 minuty aż sos zredukuje się o połowę. Dodać ryż i krewetki. Wymieszać, wystudzić. Powstałym farszem napełnić tuby kalmarów. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać starty ząbek czosnku i resztę składników sosu, łącznie z mackami kalmarów. Podgrzewać, aż lekko odparuje i odrobinę zgęstnieje. Kalmary ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, włożyć gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st na ok. 1,5 – 2 godz.