góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Pory z kiełbasą pod beszamelem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

świetne danie na obiad, lub kolację

Pory z kiełbasą pod beszamelem

Składniki:

Pory z kiełbasą pod beszamelem

 

  • po 2 pory na osobę
  • kiełbasa (jaką kto lubi)

 

  • Sos beszamel:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • trochę soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pory z kiełbasą pod beszamelem
Białe części porów pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do niedużej ilości wrzącej, osolonej, i ocukrzonej wody. Gotować 15 minut. Po 5 minutach dodać do porów plasterki kiełbasy i razem gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić (wywaru zachować). Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło na patelni, wsypać mąkę i lekko zasmażyć. Rozprowadzić zasmażkę częścią wywaru z porów, po czym dodać mleko. Zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Pory i kiełbasę wyłożyć na żaroodporny półmisek, zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut.

Tagi:

sosy kielbasa