Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pory zapiekane z mozzarellą.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonały pomysł na kolację - spróbujcie sami.

Pory zapiekane z mozzarellą.

Składniki:

Pory zapiekane z mozzarellą.

 

  • 3 pory
  • 6 plasterków szynki
  • 1 mozzarella /125g/
  • 40 g masełka ziołowego lub czosnkowego
  • sól
  • czarny , grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pory zapiekane z mozzarellą.
Do dania wykorzystujemy " twrda "czesc pora .Odcinamy zbedna, zielona gore / ktora mozna pozniej wykorzystac do zupy / i dokladnie myjemy. Kroimy kazdy por na polowe / ok. 10cm/ i wrzucamy do gotujacej , osolonej wody . Na wolnym ogniu gotujemy je ok. 8 min.Wyjmujemy na sitko i krotko oplukujemy zimna woda . Ukladamy na papierowym reczniczku - zeby pozbyly sie zbednej wody. Forme do zapiekania lub naczynie zaroodporne smarujemy polowa maselka. Zawijamy kazdy por w plasterek szynki i ukladamy w naczyniu . Kazdy rulonik przykrywamy plasterkiem mozzarelli , smarujemy pozostalym maselkiem i calosc pieprzymy swiezo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 min. Podczas podpiekania wytworzy sie pyszny sosik. Danko podaje z ciepla bagietka. Smacznego.

Tagi:

szynka