jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowe motylki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast czerwonej, można użyć tutaj czarnej porzeczki, jagód czy innych drobnych owoców. Polecam na pyszne śniadanie, czy deser. Idealnym dodatkiem do „motylków” jest tutaj po prostu mleko.

Porzeczkowe motylki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porzeczkowe motylki

CIASTO

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe motylki

ETAP 1

Porzeczkowe motylki
W ciepłe miejsce odkładamy ciasto, by wyrosło

OWOCE:
Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej na papierom ręczniku.


CIASTO:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Gdy rozczyn wyrasta rozpuszczamy masło. Rozpuszczone pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.


Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Pod koniec dodajemy letni tłuszcz. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni jest gotowe. W sumie czas wyrabiania wynosi około 20 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

ETAP 2

Porzeczkowe motylki
podzielone ciasto formujemy w bułeczki

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na około 16 części. Tyle właśnie wyjdzie „motylków”. Z każdej części formujemy bułeczkę.

ETAP 3

Porzeczkowe motylki
Na wykonane placuszki nakładamy owoce

Tak przygotowane kule, kolejno wałkujemy do uzyskania okrągłego placka o grubości około 0,5 cm.
Na każde koło nakładamy porcje czerwonej porzeczki (po około 1 łyżce).

ETAP 4

Porzeczkowe motylki
Z dwóch stron wykonujemy nacięcia

W dalszej kolejności rolujemy placki. Dwa końce otrzymanych rulonów podwijamy do spodu. Następnie każdą stronę nacinamy na środku. Nacięcie powinno mieś wymiar około 2, 5 cm.

ETAP 5

Porzeczkowe motylki
Uformowane motylki przekładamy na blaszkę

Otrzymane w ten sposób „skrzydła motyla” rozkładamy. Uformowane motylki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem.


Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia w 180°C. Gotowe możemy dodatkowo polukrować.