jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowe tiramisu w pucharku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Porzeczkowe tiramisu? Dlaczego nie? Owocowa odsłona tego deseru, może jak najbardziej konkurować z tradycyjnym! Smak jest rewelacyjny, po prostu trzeba go spróbować:).

Porzeczkowe tiramisu w pucharku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe tiramisu w pucharku

SKŁADNIKI

  • 200 gram podłużnych biszkoptów,
  • 0,5 kilograma czerwonej porzeczki,
  • 0,5 kg serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru do kremu,
  • Cukier do smaku do porzeczki (około 2-3 łyżki),
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka dobrej jakości kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżki likieru kawowego,
  • Szczypta soli,
  • Kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe tiramisu w pucharku

ETAP 1

Porzeczkowe tiramisu w pucharku
Porzeczkę zagotowujemy z cukrem

Porzeczkę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej około 2- 3 łyżki cukru do smaku.

Owoce zagotowujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. W około 1/3 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.

Mieszaniną zalewamy porzeczki. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Porzeczkowe tiramisu w pucharku
ser mascarpone miksujemy

Między czasie żółtka ucieramy do białości z 3 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypt soli.

Ser mascarpone przekładamy do miski.

ETAP 3

Porzeczkowe tiramisu w pucharku
przygotowujemy krem mascarpone

Miksujemy go , po czym łączymy kolejno z żółtkami i białkami.

Kawę rozpuszczalną zaparzamy w około 0,5 szklanki wody. Przestudzoną łączymy z likierem.

ETAP 4

Porzeczkowe tiramisu w pucharku
Biszkopty maczamy w kawie

Mając przygotowany krem, kawę oraz porzeczkę przystępujemy do sporządzenia deserów.

Biszkopty przełamujemy na mniejsze części. Delikatnie maczamy je w kawie

ETAP 5

Porzeczkowe tiramisu w pucharku
W pucharkach sporządzamy desery

Tak przygotowane wykładamy na dno pucharków. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu, a następnie porzeczki.

Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania przygotowanych składników.

Deser przekładamy do lodówki, schładzamy około 2 lub więcej godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.


Tagi:

deser tiramisu