SUPERPRZEPIS

Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy

  • 14
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy Więcej zdjęć (5)

Pyszny, orzeźwiający deser z bananami i porzeczkami, w sam raz na upalne dni!

Składniki:

Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy

 

  • Paczka okrągłych biszkoptów

 

  • Serek truskawkowy 1 l

 

 

 

  • 1 galaretka malinowa + 250 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody
  • 2 galaretki agrestowe + 750 ml wody
  • 2 galaretki wiśniowe + 800 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy
Do wykonania deseru zainspirowała mnie Zewa;)



Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.



Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem. Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Banany obieram kroję w plasterki i wciskam w masę. Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Galaretki agrestowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, studzę. Gdy masa serkowa zastygnie wyciągam delikatnie literatki, w ich miejsce nakładam owoce, porzeczki i plasterki bananów , i zalewam zimną, agrestową galaretką. Odstawiam do lodówki.



Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki. Gotowe po paru godzinach, najlepiej zrobić dzień wcześniej;)
Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy
Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.
Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy
Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem.
Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy
Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Porzeczkowo-bananowy zawrót głowy
Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki.

Tagi:

biszkopt