Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Porzeczkowy deser galaretkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Galaretkowy, smaczny deser, na który niestety trzeba poczekać aż stężeje.

Porzeczkowy deser galaretkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowy deser galaretkowy

 

  • 3 galaretki porzeczkowe
  • 400g serka waniliowego (u mnie Danio)
  • kilka ciemnych czereśni

 

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy deser galaretkowy
Dwie galaretki przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody o 200ml. Ostudzić. Do wysokich kieliszków wlać do ok. połowy porcję galaretki (ok. 6-7 kieliszków - zależy od wielkości). Włożyć do lodówki, aby stężała. Czereśnie umyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestkę. Przyrządzić ostatnią galaretkę zmniejszając wodę o 200ml, ostudzić. Na ściętej galaretce ułożyć po ok. 2 spore łyżeczki serka waniliowego, dobrze wyrównać do brzegów kieliszka. Następnie ułożyć czereśnie. Resztę serka wymieszać z galaretką i przelać łyżką na powierzchnię serka. Całość włożyć do lodówki do stężenia.
Porzeczkowy deser galaretkowy
Ostudzoną galaretkę przelać do kieliszków.
Porzeczkowy deser galaretkowy
Na powierzchni galaretki ułożyć porcję serka.
Porzeczkowy deser galaretkowy
Ułożyć czereśnie bez pestek na serku waniliowym.
Porzeczkowy deser galaretkowy
Resztę serka wymieszać z galaretką i wylać na powierzchnię serka.