2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Porzeczkowy kopiec kreta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam to ciasto! To wydłubywanie dziury na krem i zbieranie okruchów, tym razem poszłam na całość i zrobiłam letnią wersję –porzeczkową, masa słodko-kwaśna doskonale komponuje się z kakaowym ciastem.

Porzeczkowy kopiec kreta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Porzeczkowy kopiec kreta

 

  • Tortownica 22-24 cm
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

 

  • Poncz:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy kopiec kreta

ETAP 1:

Porzeczkowy kopiec kreta
ciasto przygotowujemy dokładnie wg przepisu

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową.

Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę.

Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać przez sito, aby dobrze spulchnić, cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera wsypywać suchą mieszankę na przemian wlewać olej oraz mleko, aż do połączenia.

ETAP 2:

Porzeczkowy kopiec kreta
gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) Piec w 175*c przez około 50 minut lub do suchego patyczka

ETAP 3:

Porzeczkowy kopiec kreta
po upieczeniu w cieście kakaowym robimy dziurę jak widać na zdjeciu

Po upieczeniu ciasto wystudzić , ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte.

Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko.

ETAP 4:

Porzeczkowy kopiec kreta
robimy krem i przekładamy ciasto posypujemy okruchami, smacznego!

Masa:
½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości.

Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać porzeczki w całości oraz starta czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.

Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą, nasączyć ciasto, w powstałe wgłębienie nałożyć krem, uformować na kształt kopca, posypać zostawionymi okruchami ciasta, lekko dociskając je do kremu, włożyć do lodówki, chłodzić minimum 2 godziny lub najlepiej całą noc.

Słodkich wypieków !