aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Porzeczkowy śmietanowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto o smaku porzeczkowym, polecam na każdą porę dnia, idealny deser do kawy czy herbaty :)

Porzeczkowy śmietanowiec

Składniki:

Porzeczkowy śmietanowiec

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa porzeczkowa:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 litr soku z porzeczki
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo:
  • Kolorowa posypka
  • 2 opakowania delicji

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy śmietanowiec
Masa porzeczkowa: W niedużej ilości soku mieszamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy budyń i gotujemy chwilę krem. Lekko studzimy.

Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku, gdy zacznie tężeć mieszamy z ubitą śmietanką.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy proszek do pieczenia i obie mąki. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.

Przełożenie: Biszkopt- masa porzeczkowa (ciepła)- delicje- masa śmietanowa- dekoracja