SUPERPRZEPIS

Porzeczkowy tort z glazurą

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Porzeczkowy tort z glazurą Więcej zdjęć (4)

Lekki, nie za słodki z małą ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy.

Składniki:

Porzeczkowy tort z glazurą

 

 

  • spód z ciastek:
  • 160 g ciastek kruchych
  • 50 g masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy tort z glazurą

ETAP 1:

Porzeczkowy tort z glazurą
ciasto na biszkopt wylane do formy przed pieczeniem

Biszkopt:
Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam.

Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę.

Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo.

Mieszam delikatnie od spodu łyżką.

Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.

Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.

Jak przestygnie wyjmuje z formy.

ETAP 2:

Porzeczkowy tort z glazurą
spód z ciastek kruchych i masła w formie o średnicy 23 cm

Spód z ciastek:
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem.

Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód.

Odstawiam na godzinę do lodówki.

ETAP 3:

Porzeczkowy tort z glazurą
porzeczki z cukrem trzcinowym podgotowane do kremu

Masa z czerwonej porzeczki:
Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko.

Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury.

Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić.

Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem..

Delikatnie mieszam.

ETAP 4:

Porzeczkowy tort z glazurą
warstwa z czarnej porzeczki z jogurtem wylana do garnka na folię

Galaretka z czarnej porzeczki:
Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito.

Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę.

Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi.

Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.

Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki.


Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody.

Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam.

Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem.

Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam.

Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.

Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.

Tagi:

tort porzeczki