lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Postna kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Postna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :)

Postna kapusta z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Postna kapusta z grzybami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Postna kapusta z grzybami

Wykonanie:

Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez noc.

Grzyby zagotowałam w wodzie w której się moczyły, jakieś 25 minut. Odcedziłam zostawiając wywar. Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.

Kapustę opłukałam dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnęłam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy.

Gotowałam prawie 2 godziny. Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty. Obrałam i pokroiłam drobno cebulę.

Zeszkliłam na patelni na oleju. Na patelni rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oleju, dodałam mąkę i podgrzewałam mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.

Cebulę, zasmażkę i grzyby dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam solą, pieprzem. Najlepiej smakuje podana na gorąco.

Postna kapusta z grzybami
Wszystkie składniki doszły, kapusta delikatna, grzyby nadały wyrazistego smaku.

Tagi:

warzywa grzyby