Poświąteczne porządki w lodówce

Każdego roku przed Wigilią przygotowujemy dużo potraw i jak to często bywa, po świętach lodówka nie pustoszeje. Zachęcam do przeczytania podpowiedzi, jak wykorzystać to, co nam zostało.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Poświąteczne porządki w lodówce
fot. Fotolia

Istnieje kilka prostych sposobów na wykorzystanie tego, co nam zostało po świętach, a nadaje się do spożycia. Nie powinniśmy wyrzucać jedzenia, jeśli nie ma takiej potrzeby - tak przynajmniej było w moim rodzinnym domu i tak jest teraz w moim. Tego samego uczę swoich synów.

Kilka pomysłów, w jaki sposób można poprzerabiać dania, tworząc jednocześnie nowe potrawy:

1. Śledzie w oleju możemy wykorzystać do sałatki śledziowej. Wystarczy dodać trochę kukurydzy, czerwonej fasolki i świeżej papryki, natki pietruszki czy koperku albo pieczarek, doprawić do smaku i mamy smaczną sałatkę np. na Sylwestra.

2. Resztki pieczonych mięs można wykorzystać do ugotowania bigosu, gulaszu np. z dodatkiem grzybów, zrobienia farszu na pierogi lub krokiety czy jako składnik zapiekanek czy pizzy.

3. Ryby smażone można zmielić i zrobić pulpeciki z dodatkiem jajka i bułki w marynacie octowej, będą świetną przekąską i mogą poleżeć w marynacie trochę dłużej. Można także całe kawałki ryby ułożyć w słoikach i zalać marynata octową.

4. Krokiety, pierogi czy uszka można po prostu zamrozić i odgrzać w innym terminie. Z tym, że krokiety nie powinny być panierowane. Dopiero gdy będziemy smażyć po rozmrożeniu maczamy w jajku i panierujemy.

5. Jeśli mamy pieczonego kurczaka lub indyka albo inny drób można zrobić galaretkę, wystarczy obrać i pokroić mięso, dodać trochę rosołu z dodatkiem żelatyny oraz marchewkę, groszek i np. kukurydzę.
Umieścić mięso wymieszane z warzywami w miseczkach, zalać rosołem z żelatyną i zostawić do stężenia. Taka galaretką będzie idealną przekąską.

6. Bigos wystarczy zagotować i włożyć do słoików, zapasteryzować i użyć kiedy tylko zechcemy. Można też go zamrozić ale osobiście wolę taki ze słoika, nie podchodzi tak wodą.

7. Część ciast także możemy zamrozić, mogą to być serniki, biszkopty, drożdżowe, ale trzeba je dobrze zabezpieczyć i potem odmrażać pomału i zawinięte bo w przeciwnym razie szybko wyschną.

8. Ryby w galarecie także można przerobić, należy podgrzać wszystko w garnku tylko do momentu aby galareta się rozpuściła, wyjąć kawałki ryby, zmielić, dodać jajko i bułkę tartą lub namoczoną w mleku i odciśniętą i zrobić kuleczki w sosie pomidorowym lub occie.

9. Owoce jakie nie zostały zjedzone, można pokroić i upiec na szybko jakieś owocowe ciasto, crumble, ugotować kompot lub zrobić koktajl albo lody.

10. Zupę grzybową czy barszcz czerwony należy przelać do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

11. Jeśli robimy na przekąskę jajka w majonezie to możemy zrobić z nich pastę jajeczną dodając twarożek, szczypiorek i co tylko lubimy.

Jeśli nauczymy się dobrze gospodarować jedzeniem jakie nam zostaje po świętach czy innych uroczystościach rodzinnych i unikniemy wyrzucania, to zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale także czas. Choć trzeba poświęcić go trochę na przerobienie oraz zabezpieczenie, zyskujemy nowe dania, które wystarczy jedynie wyjąć ze słoików lub rozmrozić.