SUPERPRZEPIS

Poświąteczny bigos

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Poświąteczny bigos

Wiem, że na bigos niektórzy specjalnie przygotowują mięsa, u mnie najczęściej jest to gdy na raz nazbiera się dość dużo wędliny i mięs.

Tak jest najczęściej po wszelakich świętach i tak było w tym roku.

Składniki:

Poświąteczny bigos

 

  • 1 kg różnych mięs i wędlin- w tym 2 chochle gulaszu wieprzowego,

 

  • 1/3 kapusty pekińskiej ( tej części od tyłu)

 

  • 0,5 l kapusty kiszonej

 

  • 1 cebula

 

  • kilka grzybków suszonych

 

 

  • płaska łyżeczka kminku

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Poświąteczny bigos

kapusta

Poświąteczny bigos
wody z kapusty kiszonej nie wylewam, dodaje ją do bigosu

Kapustę szatkujemy i gotujemy razem z kminkiem nie dłużnej niż 10 minut- odcedzamy.

Kapustę koszoną mocno odciskamy i ewentualnie siekamy na mniejsze kawałki,

podlewamy wodą i lekko obgotujemy, też nie dłużej niż 10 minut- wodę pozostawiamy

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażmy na łyżce oleju, na szklisto,

mięso i wędlina

Poświąteczny bigos
im więcej rodzają mięs i wędlin tym pyszniejszy bigos

Do cebuli dodajemy rozdrobnione mięso ( oprócz gulaszu) i pokrojoną wędlinę- przesmażamy przez kilka minut.

Do dużego garnka z grubym dnem przekładamy obie kapusty i wędliny z mięsem.

Jeżeli nie macie gulaszu, a tylko "suche mięso" dodajcie do bigosu łyżkę koncentratu pomidorowego.

Podlewamy wodą z kapusty kiszonej, dodajemy przyprawy, grzyby i dusimy.

ziemniak

Poświąteczny bigos
dodany ziemniak nie tylko zagęści nam bigos, ale jeszcze "podbije" jego smak

W tym czasie obieramy ziemniaka i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane lub na małych oczkach tarki.

Starego przykładamy na suchą patelnie i ustawiamy na gazie- smażymy aż ziemniak zacznie się robić przezroczysty/szklisty, a na patelni zrobi się przysmażona skórka.

Ziemniaka dodajemy do bigosu i dusimy, od czasu do czasu mieszając przez 30 minut.

Pozwalamy mu się przegryźć:)

Smacznego


Tagi:

bigos danie