POTĘGA SŁODYCZY

Mleczna, gorzka, z aksamitnym nadzieniem, z orzechami, a może z chili - przy takim wyborze, któz z nas mógłby nie być miłośnikiem czekolady? Dlaczego desery są uwieńczeniem każdej kolacji? Odpowiedzi na to i inne pytania poznali uczestnicy kolejnych warsztatów Akademii Smaku Siemens.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
POTĘGA SŁODYCZY
fot. Fotolia

Spotkanie rozpoczęło się krótkim wykładem naszego eksperta, cukiernika z zamiłowania i wykształcenia, Krzysztofa Kopcińskiego. Przygotowywane przez niego desery w smakach i aranżacjach są bardzo zaskakujące. Słowem - eksperymentowanie i niekonwencjonalne łączenie produktów to jego znak rozpoznawczy, o czym mogliśmy się przekonać na warsztatach.

                               Desety i czekolada

                                        

Szef cukierni w restauracji Roberta Sowy Sowa & Przyjaciele opowiadał zgromadzonym gościom o niezwykłym skarbie, jakim jest ziarno kakaowca, przybliżył historię czekolady, zdradził kilka swoich cukierniczych tajemnic, m.in. przepis na idealną bezę. Zgromadzeni dowiedzieli się, czym jest temperowanie czekolady, co to jest nibs kakaowy i dlaczego przygotowanie deserów wymaga niezwykłej dyscypliny i dokładności.

Desety i czekolada okładka

Jak nasi goście poradzili sobie z kulinarnymi wyzwaniami? Czy było bardzo słodko? Co było największym zaskoczeniem spotkania? Tego wszystkiego dowiecie się z najnowszego magazynu. Zapraszamy do lektury.