MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Potrawka a'la chińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z przygotowywanych "sushi" pozostało mi trochę farszu. Miałam spożytkować jako sałatkę, ale przyrządziłam inaczej - jako pyszną kolację na ostro :)

Potrawka a'la chińska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka a'la chińska

 

  • 150 g ryżu Arborio
  • 15 g grzybów Mun
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Potrawka a'la chińska
Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:2. Umytą marchewkę lekko obgotowujemy i kroimy w kosteczkę. Grzyby Mun moczymy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut, po czym gotujemy przez około 25 minut i kroimy w mniejsze kawałki. Por pozbawiamy zewnętrznej warstwy, jadalną część wrzucamy na gotującą się wodę na 1 minutę, lekko ostudzony siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ryż w krótko smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i grzyby Mun. Smażymy razem około 3 minuty, doprawiamy i dusimy jeszcze chwilę do przegryzienia smaków.
Potrawka a'la chińska
Z pora odcinamy koniec i liście i pozostawiamy jadalną część
Potrawka a'la chińska
Ryż gotujemy na sypko w stosunku 1:2 z wodą
Potrawka a'la chińska
Podsmażamy ryż i dodajemy pozostałe składniki
Potrawka a'la chińska
Dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze chwilę