2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lato pełne warzyw z domowego ogródka to dobry czas na taką pyszną potrawkę, z ryżem ugotowanym na sypko smakuje wybornie. Mój pomysł!

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką

Składniki:

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką

 

  • 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 20 dag żółtej fasoli szparagowej
  • 20 dag świeżego bobu
  • 1 cebula
  • Kawałek pora
  • ½ kalafiora
  • ½ szklanki kukurydzy z zalewy
  • ½ szklanki groszku konserwowego
  • ½ cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 12% do sosów
  • Natka pietruszki do posypania
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką

ETAP 1:

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką
pokrojone mięso oprószyć przyprawą oraz solą podsmażyć

Umyte i pokrojone w kostkę mięso oprószyć przyprawą, posolić, wlać niewielką ilość oleju i przesmażyć w szerokim garnku

ETAP 2:

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką
stopniowo dodajemy czosnek fasolkę oraz resztę warzyw

dodać do mięsa czosnek przeciśnięty przez praskę , pokrojoną cebulę, fasolkę ,por, cukinię, podlać wodą i gotować około 10 minut razem.

ETAP 3:

Potrawka mięsna z kalafiorem i fasolką
Wszytko razem mieszamy sos zagęszczamy doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Kalafior podzielić na różyczki, podgotować osobno w osolonym wrzątku, odcedzić łyżka cedzakową a do wody wsypać bób.

Gotować go 5 minut, odcedzić obrać z łupinek, dodać do gotującej się potrawki razem z kalafiorem, w trakcie dodać kukurydzę z puszki, z maki i wody zrobić zawiesinę, wlać do sosu, zagęścić doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zabielić śmietaną wsypać posiekaną natkę.

Podawać z ryżem na sypko.

Smacznego.