Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Potrawka na dwa smaki - leczo i botwinka jako gulaszowa potrawka do ziemniaków :)

Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka

 

Sposób przygotowania:

Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka
Ziemniaki młode skrzybiemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, Warzywa myjemy, cebulę obieramy i kroimy w talarki czerwoną w kostkę białą, paprykę w większa kostkę, cukinię w plastry, pomidora w kostkę, botwinkę drobno siekamy. Na patelni zarumieniamy cebulę czerwoną, dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy następnie dodajemy - pomidora i białą cebulę i podduszamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut. Doprawiamy paprykami solą i pieprzem - mieszamy, dodajemy cukinię i podduszamy razem 5 minut, po tym czasie przekładamy całość do dużego garnka zalewamy wodą i dodajemy botwinkę - gotujemy przez 5 minut, w tym czasie do malaksera przekładamy pomidory dodajemy bazylie i rozdrabniamy na gęsty sos - sos wlewamy do potrawki, zmniejszamy grzanie i całość dusimy przez 15 minut. Gulasz podajemy z ziemniaczkami, posypując zieloną cebulką i koperkiem. Smacznego
Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka
warzywa podduszamy na patelni przez kilkanaście minut
Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka
dodajemy kurczaka pokrojonego w kostke i doprawiamy
Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka
dodajemy pokrojona w plastry cukinię i dusimy
Potrawka na dwa smaki: leczo - botwinka
dodajemy sos z pomidorów i bazyli i doprawiamy całość do smaku