thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Potrawka warzywna na indyjską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna potrawka warzywna, jednogarnkowa, inspirowana kuchnia indyjską.

Potrawka warzywna na indyjską nutę

Składniki:

Potrawka warzywna na indyjską nutę

 

  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 220 g czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego
  • opakowanie mrożonego kalafiora ok. 400 g
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (można więcej)
  • 3 małe marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • szczypta imbiru w proszku
  • natka pietruszki
  • podawać z chlebkiem naan (przepis poniżej)

Sposób przygotowania:

Potrawka warzywna na indyjską nutę
Bulion zagotować, dodać listki i ziele oraz pokrojoną na grube, krótkie słupki marchew, ziemniaki skrojone w kostkę oraz krążki cebuli i ząbki czosnku. Po 10 min dodać resztę warzyw wraz z soczewicą, gotować wszystko do miękkości, raz po raz mieszając. Gdy wydaje się zbyt gęste, można podlać odrobiną wrzątku. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Wszystkie indyjskie przyprawy uprażyć chwilę na rozgrzanej patelni i dodać do garnka. Podawać w miseczkach, posypać świeżą natką (można też listkami kolendry) oraz z chlebkiem naan. Link w przepisie---->>>>

https://gotujmy.pl/placki-naan,przepisy-kuchnia-indyjska-przepis,80415.html