dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Potrawka z indyka 3

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Indyk duszony z brokułami i papryką

Potrawka z indyka 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z indyka 3

 

  • 50 dag fileta z piersi indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł (mały)
  • 1 papryczka chili żółta
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczka czubrycy czerwonej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Potrawka z indyka 3
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry grubości 1 cm i posypałam solą i pieprzem. Oczyściłam i pokroiłam warzywa: cebulę w piórka, papryki w paseczki, kwiat brokuła na małe różyczki, a nóżkę – po obraniu ze stwardniałej skóry – w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam przez 2 minuty cebulę i paprykę, następnie odsunęłam je na bok, a na środku ułożyłam mięso i smażyłam przez 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie dorzuciłam pokrojonego brokuła, całość zalałam bulionem i przyprawiłam czubrycą. Dusiłam pod przykryciem 20 minut. Na koniec rozcieńczyłam w kubeczku śmietanę - mieszając ją z kilkoma łyżkami bulionu spod potrawki - wlałam ją do rondla i zagotowałam. Podałam z ryżem.
Potrawka z indyka 3
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam cebulę i paprykę
Potrawka z indyka 3
Pokrojone mięso również podsmażyłam z obu stron
Potrawka z indyka 3
Następnie dodałam brokuły i bulion i dusiłam pod przykryciem ok. 20 minut
Potrawka z indyka 3
Na koniec dodałam śmietanę, dzięki temu otrzymałam aksamitny sos

Tagi:

indyk