bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 804]

Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To danie przygotowałam na szybki obiad, powstało ze składników które miałam w domu, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne.

Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur

Składniki:

Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur

 

  • 300 gram piesi z indyka
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram kaszy bulgur
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 300 ml. przecieru pomidorowego
  • Słodka i ostra papryka
  • Przyprawa do leczo
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do momentu aż będzie szklista.

Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, marchewki obieramy, kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości.

Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut dusimy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryka.

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, dodajemy do potrawki i dokładnie mieszamy.