Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Potrawka z królika z białym winem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na patelni obrumienić królika na oleju, gdy już będzie dochodził, dorzucić

Potrawka z królika z białym winem

Składniki:

Potrawka z królika z białym winem

 

  • 1 królik ok 1,5 kg pokrajany na małe cząstki
  • 1/2 szkl oleju
  • 200 g wędzonego boczku
  • 20 malutkich cebulek
  • 20 g masła
  • 1/2 l białego wytrawnego wina
  • 1 kg ziemniaków
  • tymianek
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Potrawka z królika z białym winem
Na patelni obrumienić królika na oleju, gdy już będzie dochodził, dorzucić pokrojony boczek. W garnku do duszenia przyrumienić cebulki na maśle z cukrem, gdy będą dobrze zarumienione włożyć królika, dodać sól, pieprz, zioła, wino. Dusić na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub z ryżem.

Tagi:

mięso danie