kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne danie typu „wszystko w jednym”, pełne kolorowych warzyw oraz bogatego w białko kurczaka i ciecierzycy. Zdrowe i pełnowartościowe danie obiadowe dla każdego!

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą

Składniki:

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą

 

  • 200g suchej ciecierzycy
  • 2 białe cebule
  • 2 żabki czosnku
  • 500g piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200g fasolki szparagowej zielonej
  • szklanka zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 200ml śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki maki
  • sól, czarny pieprz, papryka w płatkach, zioła prowansalskie
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy aż będzie pół miękka. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekana cebulkę. Czosnek siekamy i rozcieramy na desce do krojenia. Dodajemy do cebulki. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy na mniejsze kawałki i przesmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i odrobina czarnego pieprzu (nie za dużo bo będzie za ostre). Warzywa myjemy. Seler naciowy, marchew i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka razem z groszkiem i papryka w płatkach. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodajemy ciecierzycę. Śmietankę mieszamy z mąki i zahartowujemy gorącym wywarem. Dolewamy do warzyw z kurczakiem. Gotujemy jeszcze chwilkę aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.