Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Potrawka z ryżu wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja ulubiona potrawka z ryżu

Potrawka z ryżu wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z ryżu wg Megg

 

  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 1 woreczek białego ryżu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szkl wody
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:

Potrawka z ryżu wg Megg
Ryż wysypać z woreczka, zalać zimną wodą i odstawić na 1h. Cebulę i czosnek obrać i wraz z koncentratem pomidorowym zblenderować na jednolity sos. Mięso umyć i pokroić w kosteczkę, a następnie podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wyjąć, a na pozostałym tłuszczu smażyć odsączony ryż. Gdy ryż się zeszkli dodać do niego wcześniej przygotowany sos pomidorowo-cebulowy, dodać 1 szkl wody, pieprz oraz sól do smaku i wszystko razem dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 min. Po tym czasie wsypać do ryżu wcześniej podsmażone mięso, pokrojoną w kosteczkę paprykę, odsączoną kukurydzę oraz odsączoną fasolę, wymieszać i wszystko razem dusić jeszcze 10 min. Podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
Potrawka z ryżu wg Megg
Potrawka z ryżu wg Megg
Potrawka z ryżu wg Megg
Potrawka z ryżu wg Megg

Tagi:

ryż mięso