szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

potrawka z soczewicy i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wegetariańska potrawka z soczewicy i warzyw

potrawka z soczewicy i warzyw

Składniki:

potrawka z soczewicy i warzyw

 

  • 300 gram soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 250 gram cukinii
  • 250 gram por (biała część)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół bulwy selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki siekanej kolendry
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

potrawka z soczewicy i warzyw
Soczewicę umyć, zalać letnią wodę i odstawić na noc,następnego dnia ugotować tak, aby pozostało trochę wywaru.Cukinie i ziemniki umyć, obrać pokroic w kostkę,seler naciowy i pory umyć i pokroić w plasterki,bulwę selera umyć, obrać i pokroić w słupki(lekko skropić go sokiem z cytryny).Warzywa posypać otartą skórką z cytryny,solą i pieprzem, przełożyc do rondelka z soczewicą i zalaź bulionem, i dusić na niewielkim ogniu ok 30 minut.Na patelni rozgrzać olej,zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać do soczewicy razem z posiekaną kolendrą i pozostałym sokiem z cytryny, dokładnie razem wymieszac i dusić ok 7 minut.Doprawić solą,chilli i pieprzem.