Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Potrawka z wołowej ligawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Potrawka jest lekko kwaśna, a pieprz cayenne nadaje jej dodatkowo nutkę ostrości...

Potrawka z wołowej ligawy

Składniki:

Potrawka z wołowej ligawy

 

  • 20-25 dag ligawy wołowej,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 2 duże pieczarki,
  • 20 dag cukini,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczka chili,
  • 50 ml śmietany 12%,
  • 3/4 szklanki suchego ryżu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • Sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Potrawka z wołowej ligawy
Z octu, oliwy, rozmarynu, tymianku i czosnku przeciśniętego przez praskę lub bardzo drobno posiekanego oraz ½ łyżeczki pieprzu cayenne przygotowujemy marynatę, w której trzymamy mięso w lodówce przez całą dobę. Godzinę przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki i następnie smażymy je do miękkości na rozgrzanym oleju (najpierw obsmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości). Cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę podsmażamy na łyżce masła klarowanego, a następnie dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cukinię oraz podsmażone mięso i chwilę razem dusimy. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy śmietanę + ewentulanie kilka łyżek wody i dusimy razem 2-3 minuty.Podajemy z ryżem ugotowanym w lekko osolonej wodzie z łyżeczką curry, a następnie podsmażonym na pozostałej łyżce masła klarowanego.

Tagi:

ryż